..Terima Kasih Kepada Mereka..

Monday, November 29, 2010

..Bagaimana Nak Merawat Radang Tekak?..

Haa..
Apa pulak yang saya nak kongsikan kali ni?
Errmm..
Sikit saje..heee
Anyway, for the past 2 weeks ok, saya tahan sakit demam semua.
Dengan kata hati.."Esok lusa elok la tu.."^_^

Saya sangat tidak suka depends on medicine actually..
Haa..kan dah padan muka..
Dah seminggu lebih it's become worst.
Barulah nak ajak bonda teman pergi klinik.
Manalah tidaknya, pagi-pagi bangun tidur je menangis..*sob sob
.."Maa,tekak kekfa sakit...Nak cakap pon pedih..huuu.."

Sangat pedih nak bercakap..
Seriously i told you guys..
And even nak telan air liur pon perit.
Breathing pon terasa blocking..*sighh..

So, on last Saturday, saya pergilah klinik.
Nurse kat kaunter tu tanye..
.."Doctor lelaki je kami ada waktu ni..Boleh?"
"Sure sure..boleh je"..
Memandangkan saya dengan bonda in rushing.
So, tak mahulah tunggu lama-lama pulak.

Masuk je bilik, tengok muka doctor tu sangat serious.
Cuak pon ada.
Lepas duduk je, doctor tanye..
"Ape saya boleh bantu, Iffah?"
Saya pon ape lagi?
Pot pet pot pet pot pettt..
Bila dah habis tu, doctor cakap, "Ok,saya dah tahu apa masalah awak. Saya boleh tolong awak, tapi awak kena buat homework jugak.."
Heee..tengoklah list kat bawah ni.
Doctor tuliskan untuk saya..=)
Haaa..bonda tahan gelak bila doctor tu boleh perli saya lepas cakap tu.

"Iffah, awak kena cakap perlahan ok. Tone awak jangan kasik tinggi. Bercakap dengan orang pon jangan laju-laju..Ape awak ni suka karaoke?"

.."Ehhh..merepeklah doctor ni. Saya ni mana suke pergi karaoke"

"Awak kerja ape?"

Errr..apa saya nak jawab ni..alamak!

.."Saya kerja buat call.."*dush dush!Habislah kau Iffah..

"Haaa..dah buat call, tu yang asyik bercakappp je tak berhenti! Suara tak jaga"

Heee..kan saya dah agak..speak up to you,beb!ahaa..
So, lepas keluar klinik tu terus bonda ajak pergi carik benda-benda yang homework doctor bagi tu..huhu
Doctor siap tanye saya..
Gula-gula ape yang awak kena kemam yang paling bagus?
.."HACKS, doctor"
"Baguss.."
For your information, guys.
Selain daripada air, kemam gula-gula adalah sangat bagus dan berkesan bila tekak rasa kering dan penat bercakap.
Tak percaya?
Please try this at home..
Semalaman bila selang beberapa minit saya bercakap dah terasa pedih tekak ni, terus saya kemam HACKS.
It is really works!
Tekak rasa macam berair dan tak kering lagi..huhu
Then, buah betik.
Adoii..
Antara buah yang kurang enak bagi saya..
Bonda suruh habiskan jugak.
So, no choice Iffah..
Anyway, that's all i can share for now.
Thanks for dropping guys..^_^

2 comments:

HaNa91 said...

thanks for sharing (org yg tgh mengalami)
bgus la doc bgtau apa yg kena mkn.. gi jmp doc smlm mmg bgg ubat je.. x kat apa yg blh/xleh mkn.. but Hacks.. tu yg x suka.. betik juga..

Iffah Hamed said...

Yo welcum dear..;)
Tu la fasal..xsemua doc yg ramah mulot nk share2 tips dgn patient dia..heee..
I pon xske betik..but nk cpt sehat punye fasal..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails