..Terima Kasih Kepada Mereka..

Thursday, March 10, 2011

..Mana Nak Dapat Borang Kahwin untuk Selangor?..

Haaa..memandangkan saya ni anak sulung.
Tiada abang, mahu pon kakak..
So, banyak sangat benda saya tak tahu dan kena belajar sendiri.
Pada mulanya memang saya sangat blur.
"OMG..What should I do next? Whose going to help me? Where can I ask?"
Banyaknye lah persoalan yang keluar pusing-pusing dalam mind saya ketika tu.
Ok, setelah belajar, by searching, asking, observing..
Now i had the answer and I would like to share it with all of b2b and g2b outside there..hee
Coz SHARING IS CARING..^_^
Kannn..katenyerr
Ok,apa yang saya ingat masa ustaz kat kursus kahwin haritu terangkan tentang prosedur perkahwinan.
Selalunya peserta akan alami salah satu daripada tiga kes yang saya akan sebut ni..

1. Pihak lelaki asal JOHOR, pihak perempuan dari SELANGOR dan nak BERNIKAH di SELANGOR..

2. Pihak lelaki asal SELANGOR, pihak perempuan dari SELANGOR, dan nak BERNIKAH di PUTRAJAYA..

3. Pihak lelaki asal JOHOR, pihak perempuan dari SELANGOR, dan nak BERNIKAH di PAHANG..

Haa..korang nampak tak beza tu?
Oklah, jika anda di dalam kes number 2 bermakna kite serupa..huhu
So, what should u do for case no. 2 is, search saje ini..
Sebab korang tak perlu susah-susah nak ke pejabat sana untuk ambil borang.
Cuma downloadkan sahaja.
Kalau ambil nak kena bayar lagi.
Kat sini FREE je..^_^

So, untuk lelaki anda boleh refer di sini..
Untuk perempuan pulak anda boleh refer di sini..

Senang tak? Hehe..saya akan ajar step by step..
Jadiknya, lepas korang dah download borang tersebut.
Korang isik kasik penuh-penuh..

PERINGATAN!
-Pastikan anda menggunakan pen dakwat hitam atau biru sahaja.
-Tak boleh padam kesalahan anda dengan liquid.
-Jika terdapat pembetulan,potong dan initialkan okk

So, dah kumpulkan semua dokumen, dapatkan surat kebenaran bernikah daripada daerah anda. Lepas tu, macam saya, barulah boleh bawak ke JAWI di Putrajaya untuk mendapatkan surat kebenaran bernikah di Putrajaya. ^_^

p/s : pss..untuk makluman, bukan lelaki saje yang kena carik 2 saksi. Perempuan pon kena jugak tau..hehe

2 comments:

Anonymous said...

haha...t'ingt time nk kwin dulu fa...cmni la kelam kabut nye..dlm mse 2month kne prepare evrything due to both family yg set the date without asking me..plus nk fnl exam during my soleminization.hahaha...

Iffah Hamed said...

aloo..siapakah ini?
takde sebut name pon..=(
tertanye-tanye kite..wuuu
anyway,would love to hear how your preps before? hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails