..Terima Kasih Kepada Mereka..

Monday, November 15, 2010

..Lad's E-day Preparation..

Hai peeps..^_^
Ni saya nak kongsikan cerita tentang preparation engagement adik saya.
Mungkin cerita ni sedikit basi, tapi saya nak jugak kongsikan untuk semua.
Manalah tahu ianya sedikit sebanyak boleh membantu b2b di luar sana..hee
Anyway, come we look what I have here..^_^
Rata-rata apa yang boleh saya katekan mungkin preparation kami agak sedikit last minute.
Well, first time in our family kan..
So, no experience so far.
Tiga hari terakhir sebelum berlangsungnya majlis, lepas balik kerja malam tu terus kami ke alamanda.
Nak cukupkan lagi barang-barang hantaran yang masih belum siap..huhu
Bekas kat bawah ni yang bonda sangat berkenan untuk letakkan kek hantaran.
Sudah banyak tempat dia survey, yang ini paling murah katenya.
Plus, bonda kata, ianya sangat praktikal.
Mungkin lepas hari tunang, bekas ni boleh juga digunakan untuk serve makanan seperti kuih-muih, laksa..
Ape pulak ni?
Haaa..lad is searching for a bath towel..
Tapi, saya cadangkan cuba carik kat Jusco esoknya.
Mungkin boleh lagi jimat dan mempunyai banyak pilihan..
So, last last she decided not to take it.
Anyway, while bonda is going to the cashier counter, what else girls love to do?
Huhuhu..
So, yang sebelah kanan saya inilah puteri nombor 2 bonda yang bakal bertunang tu, Lad..^_^
Ehem ehem..nak jugak bonda ni bergambar..
Like daughter like mother..haha
After that, kami pergi carik cookies pulak.
Comel betul cookiesnye.
Nice choice, sis..^_^
Sedap pun sedap..
Tak percaya, korang boleh singgah kiosk cookies ni..
Berdekatan dengan Reject Shop tak silap saya.
Bersebelahan dengan kiosk asam-asam buah jeruk tu..hee
Ade mereka sediakan tester untuk dirasa..

Besoknya pula saya dan bonda, pagi-pagi lagi sudah bangun.
Disebabkan bonda dah apply leave, so saya pon apply juga..
Kalau tidak, siapa yang nak temankan bonda untuk beli barang-barang dan mengemas rumah.
Lad tak dapat nak apply cuti katanya, baru sahaja apply minggu-minggu sebelum tu.
So, memang sengaja kami keluar awal pagi.
Sebab nak pergi survey kedai-kedai kat pasar kajang tu samada mereka akan buka kedai selepas cuti Deepavali atau tidak.
Nasiblah bukak..^_^
Dapatlah beli fresh flower pagi sebelum majlis esoknya nanti.
Wow..banyak betul pilihan bunga-bunga segar.
Jenuh jugaklah kami nak memilih warna yang sesuai untuk dibuat bunga tangan.
So, i am decided to take few pictures to be shown to my sister.
Maaflah, kalau ditanya nama-nama bunga tersebut, secara jujurnya saya memang tidak arif.
Tapi yang saya pasti, bonda sangat berkenan dengan bunga Lily..^_^
Wahh..sukalah kalau lily (puteri nombor 3 bonda) dengar..hee
Kata bonda, bau bunga Lily sangat harum dan kekal lebih lame berbanding bunga-bunga lain..
Nak bagi lebih cantik sikit, our cousin, Kak D mencadangkan untuk penuhkan jarak-jarak bunga Lily tu nanti dengan bunga-bunga kecil ni..
Yang dibelakang tu ye.
Halus-halus tu..
Bukan yang warna pink dan putih di depan ni..hee
Baiklah, untuk bunga rampai pula, Kak D bagi cadangan dengan menggunakan bunga-bunga yang tidaklah berapa elok.
Tapi masih cantik..
Haa..
Macam kat kedai ni, mereka dah asingkan dalam satu bakul.
So, bolehlah anda cube tanyekan jika-jika mereka tak kisah..hehe
Tengahari tu pulak kami ke Jusco.
Kebetulan ada JCard Day.
Paham-paham sajelah macam mana harganya ye..huhu
See, saya dah katakan semalam.
Bath towel di sini lebih banyak pilihan brand dan warna.
Pada mulanya Lad nak carik warna coklat.
Just exactly yang macam korang tengok masa kat alamanda tu.
Lad mahukan warna-warna yang maskulin.
Bukan biru ka, pink ka, hijau ka..
So, again, Kak D sentiasa mempunyai idea yang bernas.
She suggest to look for the grey colour..hee
Memang pilihan yang terbaiklah saya cakap..^_^
Retail price for the bath towel is about Rm59.90..
Tapi, ketika JCard Day hari tu, ianya jatuh hampir RM17 sahaja..
Next kami nak carik sarung bantal untuk duduk dengan arch ketika sesi menyarung cincin nanti..
Agak macam keliru time tu.
Kalau nak beli sarung+bantal duduk tu, it takes cost about RM40-50..
Ehem ehem..
Nak dijadikan cerita, masa tengah tunggu bonda beratur nak bayar comforter set kat kaunter tu, saya terjumpa pulak dengan yang ini..
Mungkin orang tak jadik beli..^_^
Just nice, guys!
Tak payah susah-susah nak cari sarung lagi.
Bantal tu dah cukup cantik.
Plus, harganya pun berbaloi.
Cume RM25 sahaja..hee
Ok, lepas tu kami terus pulang ke rumah.
Banyak benda tak kemas lagi.

Esok malamnya, iaitu malam sebelum majlis, saya, mr. boifie and Lad keluar pergi beli lauk serta buah-buahan hantaran.
Ini memang sangat last minute.
Puas kami carik Dragon Fruit kat pasar malam tu, tapi semuanya sangat buruk untuk diletak dalam hantaran.
No choice, belilah jugak.
After that pergilah balik rumah hantar Lad dan pas lauk-lauk untuk dimasak.
Saya and mr. boifie berkejarlah nak ke Jusco memandangkan jam sudah pukol 10.10pm..
Sebab 10.30pm Jusco aka ditutup.
Barang tak cukup lagi ni.
Masa kat pintu masuk tu, terus kami nampak dragon fruit.
Dah la tu, banyak pulak yang cantik-cantik..^_^
Rambang nak pillh..
Tapi sayang, masa nak bayar kat kaunter, cashier tersebut tak boleh nak ambil kira sebab kami perlu timbang dulu buah tersebut.
Kalau tak memang mereka tak boleh punch..*sighh
Macam nilah rupa ye kalau buat kerja last minute..
Anyway, last but not least, saya harap cerita saya ni dapatlah membantu sedikit sebanyak ye..^_^

4 comments:

bonda said...

Ni semua menjadi kenangan manis adik beradik. Cerita berlanjutan hingga ke anak cucu dengan adanya catatan pada your blog.

Iffah Hamed said...

yes,you are absolutely right bonda..=)
im gonna make it lasting even if i am not around one day..

Iryns said...

wow...i loike!!!
u!!! fresh flower tu kat kajang kat area mn?
i tgh mencari fresh flower la..
i nak bt hantaran..
rose de x?

Iffah Hamed said...

yes dear..=)
huhu..u cube tanye sesape pasar kajang,mybe org tahu..masok ikot traffic light hotel prescott inn tak silap i..nway,rose i tak perasan la pulak yunk..heee..p sane mmg banyak kedai jual fresh flower..huhu..cube la try tengok..^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails